VG RESIDENCE

THE CONCEPT

Like Andy Goldsworthy’s transformation of a large boulder in a stream by placing dandelions on its top surface, it was our intent to transform the difficult terrain of an irregular property with the careful placement of a new 6000sf home.

 

Strategically placed retaining walls and deepened footings create a plinth upon which the project sits while the topography rises to the east and falls away in all other directions. The articulated architectural surfaces and geometric forms along with the groomed landscaping and intentional planting beds provide a foil to the rocky natural terrain of the cliff and natural vegetation. To the east, a large retaining wall runs the length of the flag-lot carving the hillside and creating space for not only the main house to reside, but also for a detached guesthouse/garage building that occupies and informs the entry sequence from the street. To maximize a large courtyard area off of the main house, a concrete patio and infinity pool elevate and extend out over the cliff’s edge. Hidden from view from the house is a pathway downhill of the pool that leads to a private exercise room tucked into the hillside below grade. As the inaccessible terrain falls away from the house, new outdoor space is offered on the roof affording expansive ocean and coastline views.

 

Though man-made and natural forms exist independently, their distinct differences connect them by their adjacencies to one another. In turn, each becomes more of what it is.

© 2021 by  eric rosen architects